Cursus Politiek Actief in Roermond!

Cursus Politiek Actief in Roermond!

De gemeente Roermond biedt gratis een cursus Politiek Actief aan, dit in samenwerking met ProDemos.

De cursus is geschikt als u meer wil weten over de lokale gemeentelijke politiek. Vraagt u zich wel eens af hoe beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? Of wilt u iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar weet u niet hoe? Volg dan de cursus Politiek Actief in Roermond en ontdek het! Wie weet bent u hierna wel zó geïnspireerd geraakt dat uzelf actief wilt worden in de gemeentepolitiek, bijvoorbeeld als commissie en/ of raadslid. 

In principe is iedereen welkom, maar omdat vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de Roermondse politiek is deze cursus vooral voor hén bedoeld. De cursus en het lesmateriaal zijn ook toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. De cursus is minder geschikt voor burgers die al actief zijn in de lokale politiek of al redelijke kennis hebben van hoe een gemeente werkt. 

Het aantal deelnemers is gemaximeerd op 24. Wanneer de Corona-maatregelen het toelaten vindt de cursus fysiek plaats, in het stadhuis. Is het in april/mei door de beperkende maatregelen echter nog niet toegestaan om met 24 personen bijeen te komen, dan vindt de cursus digitaal plaats. Hiervoor dient u dan een laptop of tablet met het programma MS Teams te hebben en te beschikken over enige digitale vaardigheid. 

De cursus wordt gegeven door Jan Troost van het instituut ProDemos en vindt plaats op vijf avonden. Zie de bijlage bij deze brief voor de lesdata en de inhoud van het programma. Meedoen is gratis, de kosten van de cursus worden betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Meldt u zich aan, dan wordt ervan uitgegaan dat u alle vijf avonden kunt deelnemen. U kunt uw belangstelling kenbaar maken door bijgevoegd aanmeldformulier per post of mail in te sturen. Het aanmeldformulier kunt u hier vinden: Aanmeldformulier cursus Politiek Actief in Roermond

Aanmeldingen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Komen er meer dan 24 aanmeldingen, dan bestaat de kans dat u op een reservelijst wordt geplaatst. Mogelijk wordt de cursus in het najaar nog eens herhaald. 

Voor meer informatie kunt u natuurlijk ook altijd Demokraten Swalmen benaderen, benader een van onze fractie- of bestuursleden of stuur een mail naar info@demokratenswalmen.nl!

Programma cursus Politiek Actief in Roermond 

Bijeenkomst 1 op woensdag 28 april 2021 vanaf 19.00 uur 

 •     Introductie en kennismaking
 •     Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
 •     Verkiezingen / politieke partijen

Bijeenkomst 2 op maandag 10 mei 2021 vanaf 19.00 uur 

 •     Hoe werkt de gemeente?
 •     De besluitvorming binnen de gemeente
 •     Beïnvloeden van de besluitvorming

Bijeenkomst 3 op donderdag 20 mei 2021 vanaf 19.00 uur 

 •    Taken en rollen van de gemeenteraad
 •    De instrumenten van een raadslid
 •    Speeddaten met gemeenteraadsleden 

Bijeenkomst 4 op woensdag 26 mei 2021 vanaf 19.00 uur 

 •     Training overtuigend debatteren

Bijeenkomst 5 op donderdag 3 juni 2021 vanaf 19.00 uur 

 •     Basiskennis gemeentefinanciën
 •     Bijwonen raadsvergadering