Actueel April 2018

Regelmatig krijgen wij vragen van bewoners en/of verenigingen over bepaalde situaties of problemen. In de rubriek ‘Actueel’ op deze website wordt maandelijks weergegeven welke vragen we hebben gekregen en hoe dit is ontvangen (en afgehandeld) bij de gemeente.

Deze maand:

  1. Rapportage van Informateur Mevr. M. Smitsmans nav de verkiezingen gemeenteraad 2018
  2. Slagbomen inzet van geschil
  3. Wethouders nieuwe Roermondse College.
  4. Lintje voor Bert Ramakers.

1. Onderzoek naar coalitie Groen Links – CDA-D66 en Demokraten Swalmen.

Informateur Smitsmans heeft de eerste rapportage als informateur gepubliceerd: Rapportage informateur.
GL-CDA-D66 en DS mogen proberen een solide coalitie te vormen. Een compact college met goede basis om voor Swalmen en de andere KERNEN e.e.a. te bereiken.
Meerderheid steunt deze coalitie. VVD geschokt, LVR sterk teleurgesteld: zij hebben er alles aan gedaan om côut que côut in de coalitie te komen.
Hopelijk zal de coalitie snel kunnen worden gerealiseerd! Kan DS haar eerdere positie vasthouden, en wordt Frans Schreurs weer wethouder Financiën?

Wordt vervolgd.

De eerste reacties volgen snel.

2. Slagbomen inzet van geschil met HSV de Swalm.

Hengelsprort vereniging HSV de Swalmen in het nieuws: de Swalm

Demokraten Swalmen is al jarenlang (2,5 jr) in gesprek met HSV de Swalm en het Roermondse College en heeft dit onderwerp heel regelmatig aan wethouder Fick (VVD) aangegeven  Het “legaliseren” van de slagbomen achteraf, te zijn geplaatst, verdient niet onze voorkeur.  De slagbomen waren eerst “clandestien” geplaatst. Door het onttrekken van genoemde wegen aan de openbaarheid, worden deze slagbomen nu gelegaliseerd. Deze problemen omtrent toegankelijkheid, maar ook de aanleiding tot afsluiten, zijn al zéér vroegtijdig aangedragen. Het vragen van gelden om visgronden beschikbaar te stellen en deze dan vervolgens gedeeltelijk te onttrekken/ of moeilijk toegankelijk te maken, lijkt ons niet terecht. Dat dit zelfs tot een rechtszaak lijkt te komen betreuren we zeer. In deze hopen we dat er door weerszijde een compromis wordt bereikt.

3. Wethouders nieuwe Roermondse College

Kandidaat wethouders gemeente Roermond

Na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart en het daar op volgende informatieproces is voortvarend gestart met de vorming van een nieuwe coalitie. GroenLinks, CDA, Demokraten Swalmen en D66 zijn met elkaar in overleg over de vorming van een nieuwe college. Op dit moment is dit proces in de fase dat er duidelijkheid is over de kandidaat wethouders, die samen met de burgemeester het nieuwe college van burgemeester en wethouders gaan vormen. Op hoofdlijnen is overeenstemming bereikt over de wethoudersposten.

Marianne Smitsmans-Burhenne (GroenLinks) is kandidaat wethouder voor de portefeuille sociaal domein, communicatie en burgerparticipatie en locoburgemeester. Voor wat betreft de portefeuille economie, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting is Angely Waajen-Crins (CDA) de beoogd wethouder. De portefeuille financiën, sport, organisatie, grondzaken en eigendommen zal worden ingevuld door Frans Schreurs (Demokraten Swalmen). Ferdinand Pleyte (D66) is kandidaat wethouder voor de portefeuille onderwijs, cultuur en diversiteit. Rens Evers (GroenLinks) de vijfde kandidaat wethouder met de portefeuille klimaat, wijken en infrastructuur.

Rens Evers is de enige nieuwe beoogd wethouder in dit college. Hij is op dit moment wethouder in de gemeente Onderbanken (portefeuille samenleving en leefbaarheid). Hij vervult deze functie nu vier jaar, na eerder acht jaar raadslid te zijn geweest in de gemeente Onderbanken.

Drie wethouders worden voor 1 fte aangesteld. Frans Schreurs en Ferdinand Pleyte zullen beiden voor 0.8 fte worden aangesteld.

4. Lintje voor Bert Ramakers.

Donderdag 26 april heeft het hare majesteit de Koning behaagt, ”onze” Bert Ramakers te onderscheiden met een Koninklijk Lintje en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bert is namens Demokraten Swalmen in totaal 12 jaar raadslid geweest. Vanaf 2002, tot aan de gemeentelijke herindeling, in de gemeente Swalmen en in de periodes 2007-2010 en 2014-2018 in de gemeenteraad van Roermond.

Bert zal  actief blijven binnen onze vereniging en de nieuwe fractie met raad bijstaan.

Trots zijn wij dat Bert de stem van ós Zjwame 12 jaar lang heeft vertegenwoordigd en wij feliciteren hem dan ook van harte met deze welverdiende onderscheiding!

Video Uitreiking lintje.